הפעל נגישות לקוראי מסךנגישותדלג לתוכן מרכזי
 

מאגר מגוון המינים העירוני

מה זה מגוון המינים?

מגוון המינים הוא כל המינים הקיימים כיום על פני כדור הארץ. המינים נחלקים לשלוש ממלכות: בעלי חיים, צמחים ופטריות, משתנה ע"פ האזורים השונים ומושפע מתנאי השטח, האקלים - ועוד.
בארץ ישראל מגוון מינים עשיר, בעקבות שפע הנופים והאקלים בארץ ומיקום ארצנו, במפגש של שלושת היבשות אפריקה, אסיה ואירופה. מינים רבים ברחבי העולם נמצאים בסכנת הכחדה, עקב בנייה מרובה על שטחיים טבעיים ואובדן בתי גידול, מינים פולשים, ניצול יתר של משאבים, זיהום ושינויי האקלים. כיום מינים רבים נמצאים בסכנת הכחדה.

ממלכת בעלי החייםממלכת הפטריותממלכת הצמחים

איך מגדירים מינים?

זה פשוט מאוד! יוצאים לחקור את הטבע הרענני שלנו, מצלמים ומגדירים את המינים בעזרת מדריכי המגדירים שלהלן, ושולחים את התמונות לדוא"ל sviva.migvan@gmail.com בצירוף פרטים מלאים. 

למה חשוב לשמור על מגוון המינים?

על פני כדור הארץ מצויים מיליוני מינים של מיקרואורגניזמים, פטריות, צמחים ובעלי חיים, היוצרים יחדיו סביבות חיים שונות ומגוונות.
מגוון המינים חיוני לקיום האדם, מאחר והוא תומך בכל מערכות החיים ומספק לאדם שירותים שבלעדיהם לא יוכל לחיות.
מגוון המינים מספק לנו חמצן לנשימה ומייצב את הקרקע עליה אנו מגדלים את מזוננו. מאביקים, כגון חרקים, עטלפים וציפורים, מאביקים את מרבית הפירות והירקות שאנו אוכלים. צמחים וחיידקים מנקים את המים והאוויר, ומינים רבים מספקים עבורנו הדברה ביולוגית של מזיקים.

איפה כדאי לחפש מגוון מינים ברעננה?

  • רחוב קזן - היער הקטן (בסוף הרחוב)
  • רחוב אוסטרובסקי - גן אריגי (מאחורי בי"ס מגד)
  • רחוב ויצמן - חרבת עזון (בקרבת הקאנטרי קלאב לכיוון רחוב ויצמן) 
  • שדות הבור - ליד ביה"ס שקד
  • שדות הבור - מערבית לרחוב פרדס משותף
  • שלולית החורף העונתית (ביער הקטן)
  • הר הזבל (שטח הנופש המטרופוליני)
  • טבעת יער רעננה

על התוכנית לשימור הטבע המקומי

התוכנית החינוכית לשימור טבע מקומי של היחידה האזורית לאיכות הסביבה בשרון פועלת מזה 7 שנים בבתי ספר באזור השרון ומקדמת את העלאת המודעות והעשייה בנושאי מגוון המינים בעיר ושימור הטבע בסביבה הקרובה. בשנה האחרונה זכתה התוכנית באות החברה להגנת הטבע לתוכניות חינוכיות.
מטרת התוכנית היא לעורר את הפליאה והסקרנות הטבעית של הילדים אל הטבע הסובב אותם. התלמידים לומדים את חשיבות מגוון המינים בכלל ואת אלו הסובבים אותנו בפרט, וחוקרים של השפעת האדם על סביבתו בנושאי שימור מול פיתוח. בסופו של דבר, לומדים התלמידים על משבר מגוון המינים העולמי, חשיבות המגוון לקיומנו ועל סוגיות של שימור מול פיתוח עירוני - וכל זאת תוך חקר ביציאה לשדות הסמוכים לבתי הספר - היכן שנפגשים התלמידים באופן בלתי אמצעי עם הטבע המקומי.